Tips voor 6-8 jarigen

Planning feestje kinderen 6 t/m 8 jaar

Als kinderen zes zijn komen de ouders niet meer mee naar uw kinderfeestje. Heb je de hele klas uitgenodigd, schakel dan een paar moeders in om je te assisteren.

Waar gaat het gebeuren?

Dat hangt af van het soort feest, het aantal gasten en je programma.
Op deze leeftijd weten de kinderen heel goed wie ze willen uitnodigen en dus komen er soms minder of juist veel meer kinderen dan in voorgaande jaren. Dat is bepalend voor de locatie.
Ga bij jezelf na of je thuis berekend bent op dertig kinderen of dat het verstandiger is om een zaaltje te huren.
Met een grote tuin kun je een sportdagfeest of andere buitenactiviteiten thuis organiseren, of je wijkt uit naar een park

Hoe laat?

Ga uit van wat jou het beste uitkomt. Meteen na school, van 3 tot 5? Of liever in het weekend en dan met een lunch of avondeten erbij?
Is je kind van tevoren altijd erg opgewonden, plan het feest dan vroeg in de middag, dan hoef hij of zij zich niet lang in te houden!

Wat zetten we de gasten voor?

Bij een feestje meteen na school geef je de kinderen bij binnenkomst eerst iets te eten en te drinken, want ze hebben honger. Na een zakje chips of fruit begin je aan de spelletjes.
Stem de maaltijd af op het thema en de locatie. In het park ga je picknicken; eventueel geef je ieder zijn eigen picknick doos met sandwich, fruit, chips en een geglazuurd cakeje.
Een feestje na school kun je afsluiten met het favoriete gerecht van je kind, bijvoorbeeld spaghetti met ijs toe. Wil je kind liever patat met frikadellen? Geen Punt!
Plan het kaarsjesritueel vlak voordat de kinderen naar huis gaan en geef ze allemaal een stuk taart mee.

Prijsjes en afscheidscadeautjes

Probeer de cadeautjes af te stemmen op het thema want de kinderen zijn nu zo groot dat ze dat waarderen
Voor een western thema kun je denken aan minicactusjes in cellofaan, voorzien van de naam van de gast. Vul ze eventueel aan met cowboy dingetjes zoals een gum en stickers.
Plastic zwaarden zijn niet duur en perfect om mee te geven aan ridders. Jonkvrouwen maak je blij met grote plastic ringen en meiden frutsels zoals haaraccessoires, handspiegeltjes of make-up.
Bij een circus feest passen vrolijke gummetjes en pennen in circus kleuren of klassiekers uit de feestwinkel, zoals een bloem die water spuit.
Stickers van raketten of sterren, opblaasbare wereldbollen en ruimtewezens voor op een pen zijn ideaal voor een ruimte feestje. 
Scheetkussens en zulke grappen vallen bij alle leeftijdsgroepen in de smaak. Jongens zijn altijd dol op rubberen insecten en stuiterballen.

Spelletjes en activiteiten

Voor deze leeftijdsgroep komen vrijwel alle spelletjes in aanmerking.
Pakje doorgeven met na elke laag een opdracht is een goede binnenkomer.
Zorg ook altijd voor een paar spelletjes zonder prijzen, zoals hoe laat is het, meneer de wolf. Dit zullen de kinderen meerdere keren willen doen. Het gaat als volgt: Er is 1 wolf en de rest van de kinderen zijn geitjes. De wolf gaat op zijn buik liggen. De geitjes verspreiden zich op handen en voeten rond de wolf, ze zijn vrolijk en trekken zachtjes aan zijn vacht en vragen brutaal: "Hé wolf hoe laat is het". De wolf antwoordt :"Helaas nog geen etenstijd!" Zo lang de wolf dit antwoord geeft hebben de geitjes niks te vrezen en kunnen ze doorgaan met plagen. Op een bepaald moment dat de wolf zelf kiest zegt de wolf: "Tijd om een geitje op te peuzelen!", en springt bliksemsnel recht. Zo hard ze kunnen rennen de geitjes rond. De wolf moet op handen en voeten een geitje proberen te tikken. Heeft hij geen geitje kunnen tikken gaat hij terug op zijn buik liggen en begint het spel opnieuw. Heeft hij er wel een te pakken gekregen dan moet het slachtoffer de rol van de wolf overnemen.
Heb je een sportdag als thema, beperk het programma dan tot klassieke renspelletjes met een paar andere activiteiten zoals appelhappen, koekhappen, zodat de minder sportieve gasten ook een kans hebben om iets te winnen.
Heb je weinig ruimte thuis, doe dan alleen spelletjes die rond de tafel worden gespeeld, zoals het geheugen spel of snoephappen.
Kleinere groepen kun je leuk bezighouden met een knutselwerk zoals bloempot schilderen, T-shirt of maskers schilderen. Alle kinderen zitten rond de tafel met verf, lijm en decoraties. Sein de ouders wel in of zorg voor schorten, want het is zonde als de feestkleren vies worden.