Tips voor 3-5 jarigen

Planning feestje kinderen 3 t/m 5 jaar

Een kind van drie geniet al echt van een kinderfeestje en kind van vier verwacht niet alleen een feestje maar heeft ook vast omlijnde ideeën over de invulling daarvan. De meeste drie en vier jarige gasten worden vergezeld door minimaal een van de ouders en misschien een broertje of zusje. Vijfjarigen kunnen het wel alleen af, waardoor de groep beter hanteerbaar is.

Waar gaat het gebeuren?

Laat de locatie afhangen van het aantal gasten. Een grote groep kinderen bezighouden terwijl je ook hun ouders broertjes/zusjes van het nodige moet voorzien, is een hele klus en vergt een behoorlijke ruimte.

Nodig niet te veel kinderen uit. Voor deze leeftijdsgroep kun je het best bescheiden houden, in totaal zo’n vijf a zes kinderen.

Heb je thuis genoeg ruimte, dan is de keuze gemakkelijk: je hoeft niks te huren, het maakt niks uit als het weer niet meezit, er is een toilet en je hoeft geen eten te vervoeren.

Komen er zoveel gasten dat het huis niet kan of zie je op tegen de rommel, probeer dan een zaal te huren in een buurthuis of bij een kerk.

In de zomer kun je uitwijken naar het park. De meeste spelletjes zijn aan te passen en kinderen zijn dol op een picknick.

Hoe laat?

De beste tijd is van 11.00 tot 13.30 uur voor spelletjes en een lunch, of van 15.00 tot 17.00, waarbij je kunt afsluiten met een feestmaal.

Wat zetten we de gasten voor?

Houd het simpel.
Worstjes aan een prikker en blokje ananas met kaas zijn ook leuk en makkelijk. Maak de keuze niet te groot en begin met hartige hapjes voordat je de zoetigheid op tafel zet.
Voor een buitenfeest kun je een picknick houden met kartonnen lunchdozen. Een sandwich, een zakje popcorn, een pakje drinken en een lekkere koek erin, meer hoeft niet. Is het lastig om een taart mee te nemen, geef de kinderen dan ieder een versierd cakeje en zet daar kaarsjes in.

Prijsjes en afscheidscadeautjes

Misschien kun je aanhaken bij een erkende gelegenheid. Geef in december bijvoorbeeld een chocoladeletter of iets voor in de kerstboom te hangen.
Drie en vierjarigen zijn al blij met een grote koek of een peperkoekfiguur, zeker als daar de eerste letter van hun naam opstaat en hij mooi is ingepakt met een ballon erbij.
Willen de gasten niet naar huis, haal dan de afscheidscadeautjes tevoorschijn. Geef die pas als je gasten vertrekken, dan is je huis gegarandeerd in een mum van tijd leeg!
Een potje bellenblaas lijkt leuk en is niet duur, maar veel ouders hebben hier een hekel aan omdat kleine kinderen er onderweg naar huis vaak mee zitten te knoeien in de auto
Een tip over de prijsjes: als je snoep geeft als prijsje eten de kinderen straks niets van de hapjes die je hebt klaargemaakt. Geef liever stickers. De winnaar krijgt een heel vel, de andere spelers krijgen ieder één sticker zodat iedereen wat heeft.

Spelletjes en activiteiten

Derde verjaardag

Houd de spelletjes eenvoudig, zonder lange uitleg. Schatzoeken naar chocolademuntjes of plastic dierfiguurtjes vindt iedereen leuk.
Bonsdans is heel geschikt voor deze leeftijd. Laat de kinderen dansen tot de muziek stopt. Dan moeten ze zo snel mogelijk op de grond gaan zitten, met een bons. Het kind dat als laatste zit, is af. Het spel gaat door tot er nog maar één kind over is.
Kinderen van drie willen de meeste spelletjes een paar keer doen. Met bonsdans en schatzoeken houd je ze bezig tot het tijd is om aan tafel te gaan.
Bij een buitenfeest heb je voldoende aan een bal. Zorg voor een gevarieerde picknick, dan vermaken zowel de volwassen als de kinderen zich.

Vierde verjaardag

Pakje doorgeven is leuk maar soms zal je nog moeten helpen. Koekhappen is leuk voor zowel de kinderen als de ouders.
Is er een park in de buurt, geef dan een fietsfeest. Laat iedereen verzamelen op een afgesproken plek in het park. Zet vanaf daar een route uit naar de picknick plaats. Zodra iedereen er is, kunnen de kinderen als groep vertrekken onder toezicht van de ouders. Met een dergelijk buitenfeest ben je minder afhankelijk van het weer. Fietsen in de regen is net zo leuk als wanneer de zon schijnt, mits je een overdekte plek hebt voor de picknick.

Vijfde verjaardag

Alle bovengenoemde spelletjes komen in aanmerking plus ezeltje prik. Sommige kinderen zullen de blinddoek nog wel eng vinden.
Standbeelden dans en slapende leeuwen zijn eveneens ideaal voor deze leeftijd. Het spel slapende leeuwen is perfect om wat rust in de tent te krijgen. Het leent zich vooral voor de jonge kinderen. Vertel de kinderen dat ze allemaal leeuwen zijn die heel veel slaap hebben. Ze moeten zo stil mogelijk blijven liggen. Als ze maar één snorhaartje bewegen, worden ze wakker en moeten ze jou helpen de andere leeuwen te bewaken. Liggen ze allemaal wacht dan even tot ze allemaal stil zijn. Loop vervolgens rond en probeer ze aan het lachen te maken. Ieder kind dat af is mag jou helpen de anderen aan het lachen te maken. Aanraken of kietelen mag niet. Het kind wat het langst blijft “slapen” wint.